Pengar lockar hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Hyrläkare slukar allt mer av sjukvårdens budget. Det är ofta den högre lönen och friheten som lockar många att hoppa på bemanningståget, anser läkarfacket.

Som SVT Nyheter Småland berättat tidigare väntas notan för hyrläkare slå nya miljonrekord i både Kalmar och Kronoberg i år. Enligt Edvard Lekås, ordförande i Sjukhusläkarföreningen vid centrallasarettet i Växjö, finns flera fördelar med att vara stafettläkare.

– Det är oftast en bättre lön, man kan styra över sin arbetstid, man kan jobba de veckorna man vill, säger han.

Nackdelarna då?

– Det är förstås så att man saknar en fast arbetsplats med den trygghet och möjlighet till påverkan som det innebär, säger Edvard Lekås.

Från läkarfackets sida är man glad att det finns hyrläkare, bland annat för att de är viktiga för vården.

– Att inte ha någon läkare på plats är ofta sämre för patienterna. Däremot är vi oroliga för om de blir för många. Då minskar antalet fast arbetande läkare vilket oftast leder till mindre kontinuitet för patienterna, säger Edvard Lekås.

Vad ska regionen och landstingen göra för att locka mer fast personal?

– Man ska satsa på att vara en bra arbetsgivare, ha en bra arbetsmiljö, tillräcklig bemanning och man ska satsa på utbildning och rekryteringen. Lönerna spelar givetvis stor roll.

Betala mer än det dubbla

Det är bristen på läkare i offentlig sektor som gör att kostnaderna för hyrläkare skenar. I år väntas landstinget i Kalmar få betala närmare 110 miljoner kronor för bemanningspersonal. I Region Kronoberg ser den summan ut att hamna på 79 miljoner kronor.

En fast anställd distrikstläkare kostar den offentliga sjukvården omkring 70 000 kronor i månaden. För en hyrläkare får man betala mer än det dubbla, omkring 180 000 kronor i månaden.

Utvecklingen är inget nytt för tjänstemän och politiker i regioner och landsting. Enligt Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, planeras åtgärder.

– Det handlar om arbetstider, scheman och att man ska känna sig nöjd när man går hem från jobbet. Det är alltså arbetsmiljön vi måste fokusera på, säger Anna Fransson.

Vad gäller läkarbristen poängterar hon vikten av att arbeta med andra.

– Det är ett bekymmer som vi har och där måste vi arbeta tillsammans alla landsting och regioner, säger Anna Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.