Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva-Britt Svensson, ordförande PRO i Växjö, motsätter sig att pensionärer ska schemaläggas för ideellt arbete. Foto: SVT

Pensionärer kan tvingas jobba på särskilda boenden

Uppdaterad
Publicerad

För att pensionärsföreningar i Växjö fortsatt ska få ha verksamhet på Wilhelmshill på Evedal i Växjö, kräver nu kommunen att pensionärerna ställer upp och jobbar så kallade välfärdstjänster på särskilda boenden.

Wilhelmshill på Evedal i Växjö är en viktig mötesplats för många pensionärer. Fastigheten är en donation till Växjö kommun som PRO och SPF i Växjö tagit hand om och i utbyte fått ha verksamhet i lokalerna.

Nu kräver kommunen bland annat att hyreskostnaden höjs när lokalen hyrs ut och att pensionärerna skriver på ett avtal om att utföra välfärdstjänster på särskilda boenden. Det handlar om att utföra uppgifter som att till exempel läsa tidningen för de boende eller ta ut personen på en promenad.

”Inte okej att schemalägga ideellt arbete”

Pensionärerna menar att de bland annat är rastvakter på skolor och gör andra aktiviteter med pensionärer. Men att ordna aktiviteter på särskilda boenden går över gränsen.

– Det är kommunens uppgift att se till att det finns aktiviteter på särskilda boenden, det är inte rätt att vi ska göra det. Att schemalägga att pensionärer ska göra sådana här saker är inte okej. Det finns en gräns för hur mycket ideellt arbete vi kan göra, säger Eva-Britt Svensson ordförande PRO Växjö.

Inom kort ska alla pensionärsföreningar i Växjö träffas för att diskutera hur man ska gå vidare med förslaget från kommunen.

Rimlig lösning

Men kommunen menar att pensionärsföreningarna har tillgång till Wilhelmshill under sommaren, och att det nu också är klart med nya lokaler på Hovs park som beräknas stå klart om ett par år. Kommunens driftskostnader beräknas, enligt Anna Tenje, till närmare 700 000 kronor per år och för dessa kostnader vill kommunen ha något i gengäld.

–  Vi tycker det är rimligt att se vad vi kan göra tillsammans och vad pensionärsorganisationerna kan göra för att komplettera oss så att vi ska betala hyran för deras lokaler. Vi diskuterade detta med pensionärsföreningarna och kom fram till att det här var en snillrik och innovativ lösning, så att de kan få ha kvar sitt sommarresidens och få nya lokaler, säger Anna Tenje (M) kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer