Solmålarens museum flyttat – igen

Publicerad

Konstnären Per Ekströms museum har öppnat i Orrefors.

Museet över Ölands store konstnär Per Ekström har flyttat igen. För fyra år sedan gick det från Öland till Kalmar. Och nu i lördags öppnade det nya lokaler – i Orrefors.

Det var inte en frivillig flytt.

Per Ekströmmuseet tillkom 1988 i Mörbylånga. 2009 flyttades det till Kalmars gamla konstmuseum. Men i höstas var det slut med det.

– Det var ett slags kulturkvarter i Kalmar, men kommunen valde att demontera det och bygga bostäder av det istället. Och det är ju lite tragiskt, säger Tomas Anderson som äger Ekströmmuseet tillsammans med sin far Jan Anderson.

”Fick sälja en del”

I lördags öppnade Per Ekströmmuseet igen, i Orrefors, hjärtat av Glasriket. Flytten har krävt köp både av Orrefors gamla huvudkontor och värdshus och det var inte gratis.

– Vi fick sälja en del konst för att få loss pengar, säger Tomas Anderson. Men vi har inte sålt något av Per Ekström. Det var 10- och 20-talskonst som gick under klubban.

För Per Ekströmmuseet innehåller långtifrån enbart Ekströmmålningar. Där finns nordisk konst från sent 1800-talet och framåt.

Kallas Solmålaren

– Ingen har målat solen som han, säger Tomas Anderson.

– Han målade i soldis, med solen mitt i fokus, säger Tomas Anderson. Inte som en halvsläckt cigarr nere vid horisonten som hans gode vän August Strindberg uttryckte det.

Flytten till mycket mindre lokaler i Orrefors var inte önskad. Men det kan bli bra ändå, tror Tomas.

– Vi tror det. Och vi hoppas att vi kan dra hit folk, också för Glasriket och för Orrefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer