Personal kämpar för sin chef

Uppdaterad
Publicerad

”Låt Dan Johannesson stanna kvar som verksamhetschef för ortopedkliniken på sjukhuset i Kalmar”. Det kravet kommer nu från personalen på kliniken.

Förra torsdagen meddelade Dan Johannesson att han skulle säga upp sig från tjänsten som verksamhetschef på ortopedkliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Turbulensen efter hans inlägg på Facebook om samvetsklausuler hade blivit besvärlig.

”Jag har pratat med min chef och jag kommer att sluta som verksamhetschef på egen önskan då turbulensen nu blev för stor. Jobbar kvar som läkare.” Så skrev han i ett inlägg på torsdagsmorgonen i förra veckan.

Krav till sjukhuschefen

Detta har fått personalen att reagera, rapporterar Barometern, och en namninsamling har genomförts på kliniken.

Nu uppmanas sjukhuschef Johan Rosenqvist, landstingsdirektör Alf Jönsson och hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg i ett brev undertecknat av ”personalen på ortopedkliniken” att agera så att Dan Johannesson fortsätter som verksamhetschef. Det här skriver tidningen Barometern torsdagen.

I uppropet skriver personalen: ”Sedan 2007 har Dan Johannesson varit vår verksamhetschef. Han är en chef som hela tiden vill förbättra och driva kliniken framåt tillsammans med sina medarbetare. Vår klinik är på topp vad gäller kvalitetsarbete, patientsäkerhet, tillgänglighet, ekonomi med mera. Vi är mycket stolta över att arbeta på ortopedkliniken i Kalmar.”

Det var i början av förra veckan som det började blåsa ordentligt kring Johannesson eftersom han skrev på Facebook att han vill vägra vårda kristna. Inlägget var en reaktion på Ebba Busch Thors uttalande om att ge vårdpersonal rätten att vägra utföra aborter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omtvistad samvetsfrihet

Mer i ämnet