Foto: SVT Design

Personal misstänks ha örfilat dövblind brukare på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Kalmar har gjort en Lex Sarah-anmälan sedan ett vittne uppgett att en anställd på en daglig verksamhet i kommunen misshandlat en döv och blind kvinna på ett övergångsställe.

Det var i april som den anställde och brukaren var ute på promenad. Vid ett övergångsställe ska brukaren då ha satt sig ner och vägrat resa sig upp. En kvinna som satt i en bil berättar hur hon såg den anställde utdela två örfilar mot brukaren.

Efter händelsen gick vittnet själv till verksamheten och berättade vad hon sett.

Blev avskedad

Den anställde, som vikarierade inom verksamheten, har sedan dess avskedats. Trots att hon nekar till anklagelserna och enligt övrig personal har god hand med brukarna.

– Det är en oacceptabel händelse. Det är därför som konsekvenserna blir så skarpa, säger Niklas Hermansson som är verksamhetschef inom socialförvaltningen.

Inspektionen för vård och omsorg som utför Lex Sarah-utredningar, har inte kunnat klarlägga huruvida några örfilar utdelades eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.