Illustrationsbild. Foto: TT

Nu får personer med nedsatt immunförsvar en tredje dos vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 september rekommenderas att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar tar en extra dos vaccin. I Kalmar och Kronoberg kan det handla om uppemot 2000 personer, som snart kommer kallas.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om en tredje spruta covid-vaccin gäller patienter med ett allvarligt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling av en sjukdom, till exempel dialys- eller cancerpatienter.

Region Kronoberg kommer ”inom kort” att erbjuda en extra dos till cirka 500 personer i länet med kraftigt nedsatt immunförsvar, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Vaccinationen kommer att ske både på sjukhusen och på länets vaccinationsplatser.

– Det är inte patienten själv som bestämmer om den är aktuell för en extra dos, utan det avgörs av behandlande läkare, säger vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal.

Fler i Kalmar

I Kalmar kan det handla om 1000-1500 personer som är aktuella, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson till SVT.

– Vi börjar snart. Just nu håller vi på att identifiera vilka personer det är, säger hon.

Om det framöver kommer att vara aktuellt med en tredje dos vaccin för fler i befolkningen är ännu inte beslutat av Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.