Foto: TT

Personer mellan 45 och 49 vaccineras i Kronoberg nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka välkomnar Region Kronoberg även personer mellan 45 och 49 år till vaccination mot covid 19. Kronoberg ligger ett par veckor efter sina grannlän med just den här åldersgruppen, erkänner vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal på Region Kronoberg.

– Vi har använt de doser vi har haft till att ge äldre personer en andra dos i stället för att börja vaccinera nya åldersgrupper, säger Lena Andersson Nazzal till SVT Nyheter Småland.

Men från och med 14 juni bedömer Region Kronoberg alltså att det finns tillräckligt med vaccin för att släppa på ytterligare en åldersgrupp. Det innebär att personer födda 1976 och tidigare välkomnas att boka tider.

Men spelar det verkligen så stor roll hur gammal man är när man kommer ner till de här åldrarna? Hur mycket större är risken för en 51-åring än en 45-åring?

– Ett tag till är åldern faktiskt viktig. Vi har agerat som Folkhälsomyndigheten vill på så sätt att vi prioriterat äldre när det är brist på vaccin. Och det är brist på vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.