Inger Nilsson spelade Pippi Långstrump i filmerna från 70-talet. Foto: TT

Stor förvirring kring Pippis födelsedag

Uppdaterad
Publicerad

Pippi Långstrump fyller 71, inte 70. Många medier går i dag ut och hurrar för att karaktären fyller 70 år den 21 maj. Men uppgiften är inte helt korrekt.

När man frågar om när Pippi Långstrumps födelsedag inträffar får man ofta ”den 21 maj” till svar. Det beror på att Astrid Lindgrens dotter Karin Nymans födelsedag inträffar just det datumet.

Manus klart för 71 år sen

På hennes tioårsdag 1944, fick hon en saga i present av sin mor – sagan om en jättestark flicka med två röda flätor. Det var manuset till vad som kom att bli den första boken om Pippi Långstrump.

Därför är det fel att påstå att Pippi fyller 70 år i dag med kopplingen till Karin Nymans födelsedag. Mer korrekt är då att säga att hon fyller 71 år just i dag.

– Vi firar Pippis 70-års jubileum nu eftersom att boken om henne kom ut i november 1945. Men manuset fanns redan 1944, berättar Anna Forslund på Saltkråkan AB.

Vad tycker ni om att Pippi nu då har tillskrivs en lägre ålder än vad hon egentligen har?

– Det där beror såklart på hur man räknar. Första orden om Pippi hade Astrid Lindgren säkert innan 1944. Men det är boken vi firar så ja, man kan säga att hon egentligen fyller 71.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.