Tingsryds kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Plus i kassan i Tingsryds kommun – avslutar året med flera satsningar

Publicerad

Statliga tillskott under pandemin gör att Tingsryds kommun avslutar 2020 med oväntat stark ekonomi. Det handlar om ett överskott på totalt 47 miljoner kronor, vilket är 30 miljoner mer än de trodde i början av året.

Delårsbokslutet i augusti visar att Tingsryds kommun går mot ett starkt bokslut, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

När flera saker vägs samman väntas Tingsryds kommun ha ett plus på totalt 47 miljoner kronor. Det är 30 miljoner kronor mer än väntat och kommer bland annat från extra riktade statsbidrag och att ersättningarna för korttidspermitteringar ger en bättre skatteprognos tidigare än väntat. Men glädjen är tillfällig.

– Läget är lite dubbelt, vi har god ekonomi i år men kommande år har fortfarande sina utmaningar, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S). 

Engångskostnader

Pengarna ska läggas på saker som kommunen redan nu vet kommer belasta budgeten framöver. Det är svårt att spara pengarna mellan budgetåren och kommunen satsar på engångskostnader.

– Det gäller att hitta sådant som är av engångskaraktär, så att det inte ökar de löpande kostnaderna framåt. Det kan handla om att åtgärda underhållsbehov, genomföra önskvärda arbetsmiljösatsningar eller att tillgodose andra verksamhetsbehov, säger kommunchefen Christer Kratz.

Rusta upp vägar

En del av pengarna går till  att rusta upp fyra enskilda vägar på landsbygden. Det handlar om en sträcka på fyra kilometer på Bamsanvägen, en kilometer vid Fiskestad, drygt en kilometer vid Abrahamshult och fyra kilometer vid Markrismåla.

– De enskilda vägarna är viktiga att värna om då de ska underlätta för boende och näringsliv i glesbygden och de ska hållas öppna för service som exempelvis sophämtning, skolskjuts, post, hemtjänst och blåljus men också för allmän trafik, säger Anna Johansson (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.