Anders Karlsson är chef i lokalpolisområde Ljungby

Polischefen: ”Vi har fått de poliser som behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Det är framförallt gränskontroller, samarbete med lokal grannsamverkan och att lokalpolisområde Ljungby fått det antal poliser som behövs som har gjort att brottsligheten sjunker. Det tror Anders Karlsson som är lokalpolischef.

– Vi har ju fått det antal poliser som behövs. Vi har haft tur att många sökt sig hit och det smittar väl av sig att folk vill jobba här, säger Anders Karlsson som är chef i lokalpolisområde Ljungby som inkluderar Markaryds och Älmhults kommun.

Samarbete med grannsamverkan

Men det är inte enbart antalet poliser som spelat roll i det brottsförebyggande arbetet. Polisen har under flera år arbetat med de lokala grupperna inom grannsamverkan som finns.

– Vi har varit ute och pratat och informerat och varit med och startat upp olika grupper. Så har vi visat hur man kan jobba, säger Anders Karlsson.

Gränskontrollerna

Förutom samarbetet med grannsamverkan och att de fått tillräckligt med poliser finns en tredje sak som polischefen tror har bidragit till den minskade brottsligheten i området.

– Vi ser ju till exempel att inbrotten sjunkit och det tror vi till stor del beror på gränskontrollerna. Det är inte lika lätt att ta sig in och ut i landet för de utländska ligorna.

Samtidigt håller han med om att det delvis kan bero på slumpen att brottsligheten just nu minskar i området.

– Lika lite som vi tar åt oss när brottsligheten ökar tar vi åt oss när den går ner men jag tror att de här tre faktorerna har spelat en viss roll, hur mycket är svårt att veta.

Nära invånarna

En annan viktig sak som polischefen framhåller är den relation som finns mellan polis och medborgare.

– Det krävs ett lokalt engagemang som polis. Vi träffar medborgarna i mataffären och där får man veta direkt om de tycker att vi gjort någonting bra eller dåligt. Vi känner varandra, man är inte bara polis och det märks nog mer på de mindre orterna, säger Anders Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.