Anders Karlsson är lokalpolischef i Älmhult, Markaryd, Osby och Ljungby kommun. Foto: Richard Söderberg

Polisen: ”Älmhult är en av de tryggaste kommunerna”

Publicerad

Medan byborna öster om Älmhult känner en uppgivenhet och otrygghet på grund av att utsättas för inbrott så kontrar polisen med att just Älmhults kommun är bland de tryggaste i landet.

Polisen i region syd presenterade i slutet av förra året resultaten av en trygghetsmätning bland medborgarna. Där visar resultatet att den generella trenden av brott som stöld har sjunkit under de senaste tio åren i både Kronobergs och Kalmar län jämfört med riksgenomsnittet.

– Men det som gick på tvärs i den undersökningen var att oron över att utsättas för brott hade ökat bland medborgarna, säger Klas Eriksson som är verksamhetscontroller hos polisen i Kalmar.

Tog lagen i egna händer

Enligt polisen inträffade en större inbrottsvåg under 2014 som slog till mot flera byar i både Älmhults och Ljungby kommun. Stämningen bland flera av byborna var spänd.

Det gick så långt att tre män i Ljungby kommun tog lagen i egna händer genom att misshandla och röva bort en man som de misstänkte var skyldig till en rad inbrott.

De tre männen dömdes senare av Växjö tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse vardera för människorov.

Stort tillskott i poliskåren

I januari 2015 sjösattes polisens nya organisation och kartan ritades om för de olika polisområdena. Älmhults kommun gjorde en jackpot eftersom man tillhörde polisområde västra götaland.

Från att vara en kommun med fyra poliser varav hälften jobbade i yttre tjänst så fick polisen ett enormt tillskott med 15 nya poliser.

–  Älmhult är en nu av de tryggaste kommunerna i landet. Per tiotusen invånare är kommunen näst minst utsatt för inbrott i riket, säger Anders Karlsson som är lolkalpolischef i Ljungby, Markaryd, Älmhult och Osby kommun.

Ny metod används

Men trots att Älmhult fått fler poliser så känner flera av de bybor i kommunenen som vi talat med en otrygghet och frustration över att utsättas för inbrott.

– Jag kan förstå det blir sådana här reaktioner när små orter drabbas i en sådan omfattning, säger Anders Karlsson.

Samtidigt medger både polisen och byborna som patrullerar om nätterna,  att det är små chanser till att upptäcka ett pågående inbrott och därmed gripa inbrottstjuvarna på bar gärning. Det är som att leta efter en nål i en höstack.

– Det vi däremot kan göra är att stoppa fler bilar längs vägarna för att kontrollera om vi ser något misstänkt. Dessutom tror jag mycket på DNA-märkning som kopplar ihop ägaren med föremålet. Våra polisbilar är nu utrustade med en skanner för att läsa av en sådan märkning, säger Anders Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.