• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Polisen Kronoberg varnar för falska rörmokare som försöker lura sig in hos äldre för att stjäla värdesaker och kontanter. Foto: SVT

Polisen i Kronoberg varnar för tjuvar utklädda till rörmokare

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har ett 20-tal åldringsbrott anmälts i Kronoberg, Skåne och Blekinge. Det rör sig om falska rörmokare som försöker lura sig in hos äldre för att stjäla värdesaker och kontanter. Nu varnar Polisen i Kronoberg för att fler inte ska luras av bedragarna.

Enligt signalement från målsäganden är tjuvarna två män, utklädda till rörmokare, som säger att de kommer från kommunen eller är fastighetsägare.

– De påstår att det måste ske en kontroll av deras rör eller att det är en vattenläcka, säger Robert Loeffel som är presschef för Polisen Syd.

Delar upp sig

När de har lurat sig in i bostaden delar de upp sig. En av dem är med kvinnan eller mannen som bor där och den andra letar efter värdesaker.

Varför ger de sig på just äldre?

– För att de lättare lyckas lura sig in i deras hem. Tyvärr är den här typen av brott, där man försöker komma in hos äldre genom att säga sig vara olika sorters hantverkare, vanligt förekommande.

I klippet berättar Robert Loeffel vad man ska tänka på för att inte bli lurad av bedragarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.