För få poliser var i tjänst för att kunna gripa någon efter bråket i Braås. Foto: TT

Få poliser i tjänst vid knivbråk – ingen kunde gripas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män hamnade i bråk i Braås under torsdagseftermiddagen. Men polisen kunde inte ingripa. Man var helt enkelt för få, säger inre befäl.

Strax innan klockan 17 på torsdagen fick polisen larm om ett pågående bråk på en adress i Braås, norr om Växjö. Fyra personer var inblandade i bråket och knivar har plockats fram, enligt larmet.

”Att placera någon i framsätet är helt otänkbart”

När en polispatrull kom fram hade bråket lugnat ned sig, men de fyra männen fanns kvar och hade ytliga sår efter bråket, enligt inre befäl.

Två av männen ville anmäla varandra för misshandel, men polisen fick köra från platsen utan att gripa någon – man var helt enkelt för få i tjänst.

– Om vi har två misstänkta och en polisbil kan vi ju inte placera båda misstänkta i baksätet. Att placera någon i framsätet är helt otänkbart. Dessutom föreligger kollusionsfara, att de kan prata med varandra. Man måste göra en bedömning av konsekvenserna, i slutändan handlar det om att sätta säkerheten först, säger John Nilsson, inre befäl på Växjöpolisen.

”Dags att vi lyfter på locket”

Under torsdagskvällen tjänstgjorde totalt fyra poliser i Växjö. Just denna kväll var en av de tjänstgörande patrullerna beordrad att transportera en person till Kungälv i Västra Götaland och kunde därför inte bistå poliserna på plats i Braås.

– Tidigare var vi åtta poliser på varje pass, nu är vi bara fyra. Det är dags att vi lyfter på locket och visar att det är så här det ser ut efter polisens omorganisation, säger John Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.