En butik och ett flertal lägenheter brann i Strömsnäsbruk. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Stort samarbete efter misstänkta mordbranden i Strömsnäsbruk

Publicerad

Efter branden som utbröt i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun i natt, är det många instanser som är bestörta. Polisen rubricerar branden som grov mordbrand.

En butik och ett flertal lägenheter stod i brand i Strömsnäsbruk under natten. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand; de menar att mycket tyder på detta.

– Vi har haft tekniker på plats, men jag har inte fått undersökningen. En direkt brandorsak går inte att få, men vi utgår från grov mordbrand. Vi ser kopplingar mellan denna och andra bränder som skett den senaste tiden, inom bara ett par hundra meters radie, säger Anders Karlsson, polisområdeschef i Markaryd.

Att det rör sig om just mordbrand finns det alltså indikationer om, även om polisen är förtegen om så är fallet tills de har mer bevis.

– Vissa utav spåren gör att man, utan att gå in på detaljer, kan utesluta en hel del.

Många drabbade av branden

Berörda inom räddningstjänst, polis, kommun och fastighetsbolaget Victoria Park i Markaryd, känner en stor sorg över det som har skett.

– Jag känner en stor sorg och ilska över detta. Det är så många som står utan bostad just nu. Bedömningen är att detta är en kriminell händelse, vilket gör att jag saknar ord för att beskriva känslan just nu, säger Bengt Germundsson, ordförande i kommunstyrelsen i Markaryds kommun.

Markaryds kommun kommer nu göra allt för en snabb återställning för de drabbade.

– Människor är i kris. Vi gör vad vi kan för att hjälpa till i situationen. Även om ingen har förts till sjukhus kan många behöva social expertis efter detta. Vi kommer även vara närvarande på sociala medier för de som behöver, säger Johan Rutgersmark, socialchef på Markaryds kommun, som får medhåll från polisen i frågan om sociala medier.

Samarbete i insatsen

Räddningstjänsten ringade snabbt in branden. Tre bilar var också helt övertända när de kom till platsen, men man lyckades få kontroll på branden till slut.

– Vi sätter en begränsningslinje direkt. Rutor hade gått sönder och när vi var klara med vårt arbete lämnade vi över direkt till polisen, säger Nicklas Henningsson på Markaryds räddningstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markaryd

Mer i ämnet