Ett magert lejon på Ölands djurpark. Foto: Tittarbild

Polisen anmäler Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Polisen väljer nu själv att anmäla Ölands djurpark för djurplågeri, efter uppgifterna som kommit fram i SVT:s Smålandsnytt och P4 Kalmar.

– Det är ju uppgifterna som varit i media om att det ska ha förekommit vanvård, avlivning och att djur har farit illa som gör att vi nu anmäler. Stämmer det så faller det ju under djurplågeri, säger Kalmarpolisens informationsansvariga Lina Isaksson Funke.

Ölands djurpark har slagit ihjäl djur i stället för att avliva dem, låtit vissa djur svälta till döds och snålat med veterinärbesök. Vittnen har trätt fram i SVT Smålandsnytt och P4 Kalmar, men de har inte vänt sig till polisen.

SVT granskar Ölands djurpark

– När polisen får kännedom om att ett brott begås så tittar vi på ärendet och gör en bedömning om vi ska göra en anmälan, säger Lina Isaksson Funke.

Vad händer nu?

– Det är ju inte lätt att utreda någonting när det gått så pass lång tid. Men själva anmälan ligger hos åklagarkammaren nu så får de ta ställning till om förundersökning ska inledas. I så fall får vi börja söka bevis och vittnen.

Vi har återigen försökt nå djurparkens ägare Barbro Hägg för en kommentar utan att få svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet