Polisen stöter ständigt på nya metoder som bedragare använder för att lura äldre på pengar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Polisen varnar för telefonbedrägeri: ”Lågt stående kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick polisen in flera anmälningar om telefonbedrägeri där alla använt samma metod. Det som särskiljer det nya fenomenet är att förövare i förväg skickar en bekräftelse på ett påstått köp från en mobiloperatör.

– Jag ser anmälningar om det här dagligen i både Kalmar och Kronoberg, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

– Jag tycker det är lågt stående kriminella som sysslar med det här, säger Loeffle.  

Sms:et ser ut att komma från en välkänd mobiloperatör med information om ett köp av en mobiltelefon och abonomang. Meddelandet avslutas med en uppmaning att kontakta avsändaren om man har frågor gällande beställningen.  

– Allting går i grund och botten ut på att få folk att logga in och använda sina bank-id, säger Robert Loeffel.

Äldre som drabbas 

Åldersgruppen som är drabbas är människor som är 70 år eller äldre. När de ringer samtalet kommer de till bedragaren som kopplar offret vidare till deras ”bank”. I själva verket handlar det om en kumpan som sitter bredvid. 

– Sen övertygar bedragarna att de ska stoppa beställningen, men målsäganden måste identifiera sig med bank-id. Då passar bedragarna på att göra banköverföringar, säger Robert Loeffel.

Bedragen på 25 000 kronor 

I Kalmar fick polisen under onsdagen in fyra anmälningar med liknande beskrivningar. Polisen är säker på att det är samma gärningspersoner som ligger bakom.

– Tre var försök och en var fullbordad, då kom de över ungefär 25 000 kronor, säger Robert Loeffel.  

Nya ålderskategorier drabbas 

Polisen ser också att bedragarna söker sig till lite yngre offer, personer i 60-årsåldern, där de utger sig för att vara offrens barn.

Genom digitala spår kan polisen härleda bedragarna. Men ofta leder spåren bara till penningmålvakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.