Lämna aldrig någonsin någon kod, säger Robert Loeffel, kommunikatör på polisen i Växjö Foto: SVT

Polisen om bedrägerierna – hundratals miljoner som försvinner

Publicerad

Under fredagen mötte polisen hundratals pensionärer i Öjabys församlingshem för att informera om wishing eller Bank-ID bedrägerier. ”Lämna aldrig någonsin någon kod” är polisens bästa råd.

Under fredagen samlades hundratals pensionärer i Öjabys församlingshem för att få information och tips på hur man kan skydda sig mot Bank-ID bedrägerier.

– Lämna aldrig någonsin någon kod, säger Robert Loeffel, kommunikatör på polisen i Växjö.

Bedragarna ringer bluffsamtal där uppringaren lurar personer att logga in på internetbanken. Ofta använder de spoofing, en tjänst som gör att ett annat nummer visas när man ringer upp, till exempel numret till banken.

Så här kan det gå till

Bedragarna har ditt personnummer och vet vilken bank du har. De säger att ditt konto är utsatt för bedrägeri och att du behöver identifiera dig via Bank-ID för att de ska kunna hjälpa dig.

Du loggar in, släpper in obehöriga på ditt konto och pengarna försvinner snabbt.

– Den här typen av brott drabbar de äldre just nu och är otroligt lukrativt för de här nätverken med huvudsäte i bland annat Malmöområdet, säger Robert Loeffel.

Foto: SVT

Bedragarna organiseras i stora nätverk i Malmö, Göteborg och Stockholm. Sedan 2017 har omkring 300 miljoner kronor lurats av människor genom wishing, enligt uppgifter från polisen.

Offren finns utspridda över hela landet och polisen håller informationskampanjer i bland annat Kronoberg och Kalmar län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer