Polisen bantar Arabysatsning under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Polisens satsning i Araby i Växjö har pågått sedan i våras, och ingår i den nationella satsningen för 14 utsatta områden runt om i Sverige.

Fler poliser som syns i området och insatsbetonat arbete utifrån tips om främst narkotika är några delar som ingår i satsningen, och som ska skapa trygghet i Araby. Men under sommaren har antalet poliser minskat  på grund av semestertider och omprioritering av arbetsuppgifter.

– I regel har vi mindre bemanning under sommaren, fast i år är det extremt. Vilket gör att vi har stenhård prioritering, säger Tomas Hermander, projektledare för Arabysatsningen.

Hoppas på hjälp från andra håll

I satsningen ingår, förutom polisen, även bland annat Växjö kommun och Araby park arena.

– Nu under dessa känsliga veckor under sommaren, när vi är färre antal poliser på plats i Araby, blir det ännu viktigare att de andra aktörerna kliver fram, säger Tomas Hermander.

Han nämner bland annat invånarna i området och en grupp somaliska föräldrar som ska nattpatrullera i Araby genom organisationen Brobyggarna.

– Majoriteten av de boende i området vill ha ordning och reda och dessa goda krafter är jätteviktiga för det förebyggande arbetet, säger Tomas Hermander.

Han tror att det polisiära arbetet med Arabysatsningen går tillbaka till ordinarie bemanning runt vecka 32, 33.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.