Foto: Scanpix

Politiker får toalett

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag på studentlägenheter utan toaletter har gjort att S-studenterna gått i taket.

I somras kom Boverket med förslag på regeländringar för att få till stånd fler studentlägenheter. Ett av förslagen är att hygienrum, det vill säga dusch och toalett, kan flyttas till gemensamma utrymmen.

Detta anammades av Växjös styrande politiker. Kommunalrådet Per Schöldbergs (C) och Nils Fransson (FP) uppmanade hyresbolagen att testa Boverkets idéer och se om det går att göra verklighet av.

”Andra klassens medborgare”

Men detta har upprört de socialdemokratiska studenterna som under torsdagen planerar att överlämna en toalett till Per Schöldberg.

– Att bygga utan egen toalett tycker jag visar tydligt att alliansen tycker att en del förtjänar mindre än andra. Vi vill inte se ett samhälle med några ”andra klassens medborgare” och vi tänker inte vara tacksamma för lägenheter utan toalett, säger S-studenternas ordförande Julia Bergh i ett pressmeddelande.

Ville vara proaktiv

Men Per Schöldberg menar att diskussionen hamnat på helt fel nivå.

– Jag ville vara proaktiv för att hjälpa studentsituationen vad gäller lägenheter. Jag vill att bostadsbolagen ska göra detta i samarbete med studentorganisationer, säger han.

Men ska det vara med eller utan egen toalett?
– Ingen vill bygga lägenheter som studenter inte vill bo i. Men vill du dela toalett med någon och få en lägre hyra? Är det någon som är intresserad av det? Det vill jag ha svar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer