Foto: TT

Politiker frias från barnvåldtäkter – hovrätten ändrar domen

Uppdaterad
Publicerad

Den politiker som i juni dömdes till fem års fängelse för bland annat våldtäkter mot ett barn, frias nu delvis av Göta hovrätt. Domstolen fastställer dock domen för bland annat grov fridskränkning.

Mannen som tidigare var en välkänd politiker i norra Kalmar län dömdes i tingsrätten i juni för flera våldtäkter och grova övergrepp mot ett barn. Dessa brott ska enligt åtalet ha pågått sedan flickan gick i mellanstadiet.

Men nu ändrar hovrätten alltså domen – och han frikänns helt från anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn.

Bevisningen bestod framför allt av den målasägande flickans egen berättelse, och domstolen anser att det inte finns tillräckligt med övrig bevisning. ”Utredningen är inte tillräckligt robust för att beviskravet ska anses uppfyllt”, står det i domen.

Fridskränkning

Domstolen fastställer däremot tingsrättens dom när det gäller andra rubriceringar, bland annat grov fridskränkning. Mannen har vid en stor mängd tillfällen sexuellt ofredat flickan.

Han döms även för köp av sexuell tjänst, narkotikabrott och olaga hot. Det sistnämnda brottet riktades mot en partikollega.

Mannen döms till fängelse i ett år och två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.