Roland Gustbée, Moderaterna Växjö Foto: SVT/Clary Kroon

Politiker i Växjö har överfallslarm i valstugorna

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har under valrörelsen erbjudit partierna att installera överfallslarm i valstugorna. De flesta har tackat ja till erbjudandet.

Det är Växjö kommuns säkerhetsavdelning som erbjuder tjänsten. 

– Det finns alltid en risk att det skulle kunna hända något och då tycker vi att det är en enkel tjänst att kunna erbjuda ett överfallslarm i valstugorna. Det beror inte på att det har varit några händelser utan det är en ren förebyggande åtgärd, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun.

Val 2018 – #dinröst
Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun. Foto: SVT/Pressbild Växjö kommun

Om någon trycker på larmknappen går larmet till en larmcentral och de kan då höra vad som händer i valstugan i realtid.

Partierna bedömer själva risken 

Det är partierna själva som har fått göra riskbedömningen och beslutat om ifall ett överfallslarm skulle installeras, men de flesta partier har valt att tacka ja till kommunens erbjudande.

Cheryl Jones Fur, Miljöpartiet Växjö Foto: SVT/Clary Kroon

– Vi har tackat ja till att ha överfallslarm här i valstugan. Vi kände att det kunde öka tryggheten för våra valarbetare, säger Cheryl Jones Fur, gruppledare för Miljöpartiet Växjö. 

–Ibland kommer det folk som är arga eller aggressiva, om då kan ett larm kännas tryggt, säger Roland Gustbée, valledare för Moderaterna i Växjö.

Politiker utsätts för hot

På Storgatan i Växjö beskriver politikerna valrörelsen som väldigt lugn, men samtidigt ser de med oro på den rapport som BRÅ, Brottsförebyggande rådet, presenterade förra året. Den visar att omkring 25 procent av de förtroendevalda blivit utsatta för hot, våld eller trakasserier. 

– Det är viktigt att vi får ner den siffran, för det hotar demokratin, säger Cheryl Jones Fur (MP).

Gunnar Storbjörk, Socialdemokraterna Växjö Foto: SVT/Clary Kroon

– Medelålders män som jag själv är inte särskilt utsatta för hot, utan det är framförallt kvinnor som utsätts. Vi borde ha kommit längre när det gäller jämställdhet och det är något som vi måste bekämpa, säger Gunnar Storbjörk ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet