Eleverna Aishat Mezidova, Ella Dunebäck och Wilma Gottfridsson tycker att det är bra med vegetariska dagar i skolan. Foto: Ingvar Karmhed/TT & Hanna Nilsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Politiker vill se köttalternativ på vegetarisk dag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och centerpartisterna i Torsås kommunstyrelse röstade igenom ett SD-förslag om att det bör finnas ett köttalternativ de dagar det serveras vegetarisk mat i skolmatsalen. Nu tas frågan vidare till kommunfullmäktige.

Förslaget kommer från två SD-politiker i Torsås, som vill att det ska serveras kött-, fisk- eller fågelalternativ den dag då det serveras vegetarisk mat i skolor och förskolor.

Förslaget röstades ner i bildningsnämnden, eftersom det går emot andemeningen av den vegetariska dagen. Men i kommunstyrelsen fick förslaget oväntat bifall, då både Sverigedemokraterna, Moderaterna och centern röstade för förslaget.

– Vi tycker det ska vara valfrihet för eleverna. Att alla kan välja det de vill ha. Jag gillar inte tvånget. Och de eleverna som inte gillar vegetariskt går tvärs över gatan och handlar korv istället, säger Staffan Kromnow (M).

– Det handlar om valfrihet. Alla ska kunna välja vad de vill äta, säger Sten Bondesson (C).

Gillar den typen av mat

Men några av eleverna på Torskolan i Torsås är av en annan uppfattning.

– Jag tycker det är bra med en vegetarisk dag, jag gillar den typen av mat, säger Ella Dunebäck.

– Vegetariskt är bättre både för kroppen och miljön. Det låter inte som något bra förslag att ha kött varje dag, säger Wilma Gottfridsson.

Bidra till bättre hälsa

Kostchefen Elinor Hammare berättar att olika vegetarisk mat fungerar olika bra hos eleverna.

– Vi har kört det här ett tag och lärt oss vad som funkar. Köttfärsås är en av rätterna som går hem.

Hon tycker att en vegetarisk dag i veckan handlar om att bidra till bättre hälsa.

– Att äta för mycket kött är inte bra för kroppen. Vi vill hålla oss friska länge och då ser jag en dag med vegetarisk kost som en del i det.

Nu tas frågan om köttalternativ vidare till kommunfullmäktige som hålls den 13 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer