Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olov Johansson (C), är ordförande för kultur och tillväxtnämnden i Mörbylånga kommun. Foto: Privat

Per-Olov Johansson (C): ”Inom tre år ska Norra Kvinneby ha kommunalt vatten”

Publicerad

– Jag förstår de som har ont om vatten. Vi är vana att ha ont om vatten på östra Öland, men nu är det extremt dåligt, säger Per-Olov Johansson (C) som är ordförande för kultur och tillväxtnämnden i Mörbylånga kommun.

Men även om han har förståelse för de boendes situation, kommer det dröja ytterligare tre år innan området har tillgång till kommunalt vatten.

– I den plan som finns ska området ha tillgång till vatten mellan åren 2022 och 2025, inom tre år ska Norra Kvinneby ha vatten, säger Olov Johansson (C).

Hur allvarligt är situationen att folk måste resa närmare två mil för rent dricksvatten?

-Ja, det är ju den verklighet vi lever i. Kan vi öka takten på något sätt skulle det kanske gå snabbare att ordna med vatten. Men jag förstår precis hur det är, säger han.

Mörbylånga kommun har under de senaste fyra åren investerat nära en halv miljard kronor. Bland annat byggdes ett nytt vattenverk i Mörbylånga efter den svåra torkan 2018. Per-Olov Johansson pekar också på att kommunen har många sommarboende.

– Det skulle betyda oerhört mycket om fler valde att skriva sig här, för då skulle vi kunna höja skattekraften i kommunen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.