Bilden av Elin har tagit sig hela vägen till final i foto-VM Foto: Martina Wärenfeldt

Porträttet av Elin kan vinna guld i foto-VM

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Martina Wärenfeldt från Växjö kan ha tagit världens bästa porträtt 2018. Hennes bild av Elin är en av bilderna som gått till final i World photographic cup, eller VM för fotografer som avgörs i Norge i april.

World photographic cup är som ett världsmästerskap för fotografer från hela världen. Tävlingen hålls i flera kategorier, och en av dem är porträttfotografering. Igår presenterades bilderna som gått till final, och Martina Wärenfelds foto är ett av tio som fortfarande finns kvar i tävlingen.

Vi når en sprudlande glad Martina Wärenfeldt via telefon när hon är på väg till Köpenhamn.

Växjö

– Jag är lite chockad. Det betyder förstås otroligt mycket. Jag är stolt, nöjd och ödmjuk i sällskapet. Det är otroliga bilder i finalen, säger hon till SVT.

Hittade modellen på friidrottsträning

Bilden på Elin kom till av en slump. Martina Wärenfelds son var på en friidrottsträning i somras, och där fanns även flickan som syns på bilden. Martina såg henne och fastnade direkt.

– Jag såg tjejen i hans grupp och hennes färger var fantastiska. Jag blev fängslad och frågade hennes mamma om jag fick göra ett porträtt. Det fick jag.

Vad har du för segerchans i finalen då?

– Liten, hahaha! Jag är realist i mitt arbete, kollar man på de andra bilderna så är jag otroligt nöjd att bara vara vara topp tio. Men jag kommer fira oavsett.

Vinnaren utses i norska Drammen den 8 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet