PRO bryter avtal med Växjö kommun

Publicerad

Pensionärsorganisationerna som hade ett skötselavtal av huset Wilhelmshill i Växjö bryter avtalet med kommunen. De är besvikna över att det ideella arbetet de gjort inte uppskattats mer av kommunen. Kommunalrådet Anna Tenje (M) försvarar avtalet och menar att kommunen måste spara pengar.

Orsaken till att avtalet bryts är att Växjö kommun krävt att pensionärerna som motprestation ska utföra ideellt arbete på kommunens äldreboenden. 

– Vi kan inte ställa upp på det. Vi gör redan så mycket ideellt arbete. Det är helt omöjligt, säger Eva-Britt Svensson, ordförande PRO Växjö. 

I över 30 år har Växjös pensionärer på sommaren drivit gården Wilhelmshill vid badplatsen i Evedal i Växjö där de haft daglig verksamhet.  

– Alla pensionärer som har jobbat här ute på Wilhelmshill ideellt i 30 år känner att deras arbete inte fått någon som helst uppskattning av kommunen, säger Eva-Britt Svensson.

”Kommunens kassa är inte oändlig”

På Växjö kommun vill man med det nya avtalet spara pengar för att klara av en högre hyra för det nya Pensionärernas hus som ska byggas på Hofs Park. 

– Kommunens kassa är inte oändlig. Vi måste vända och vrida på varenda skattekrona just nu. I det här fallet tycket vi att det var rimligt att jobba med att ta in lite mer hyra men också att införa en motprestation, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Andra vill ta över Wilhelmshill

Till nästa sommar finns det nu inte någon som håller den gamla grosshandlarvillan Wilhelmshill öppen, men enligt Anna Tenje (M), finns det andra intressenter som har hört av sig. Huset donerades till Växjö stad i slutet av 1800-talet och enligt gåvobrevet ska den användas till allmännyttig verksamhet. 

– Gåvobrevet stipulerar vissa särskilda krav, så om någon vill köpa Willhelmshill och till exempel öppna kafé, så går inte det, säger Anna Tenje (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer