Ett 100-tal barn och unga tog sig till parkourparken på Spetsamossen under lördagen för att lära sig mer om träningsformen. Nils Jonasson, 9 år, övade på att göra en bakåtvolt.
– Jag har varit här i parken två gånger innan men det är extra kul när instruktörerna är här, säger han.
Parkour går ut på att ta sig från punkt A till B med enbart kroppen som hjälpmedel. Det gäller att på ett så smidigt sätt som möjligt ta sig förbi olika hinder på vägen.
”Världens enklaste sport”
De fem instruktörerna som fanns på plats under lördagen kommer från Free motion PK i Kalmar och Sölvesborgsgymnasterna.
– Parkour är världens enklaste sport. Man behöver egentligen ingenting och alla möjligheter finns. Finns det till exempel ett träd eller en vägg, ja då kan du köra parkour, säger Jocke Rosqvist från Free motion PK.
Under dagen hölls två träningspass och deltagarna fick prova på fartfyllda moment i parken.
– Vi vill att de ska känna att vi är här för dem. De ska känna glädjen i att röra på sig och känna att de vågar göra olika saker med sin kropp.
Invigdes i oktober
Parkourparken på Spetsamossen invigdes i oktober förra året. Emma Håkansson, kommunikatör på tekniska förvaltningen i Växjö, säger att parken har blivit en välbesökt mötesplats.
– Det finns ett otroligt sug efter parkour i den här stan. Men den här workshopen vill vi visa vilka möjligheter som finns i parken. Alla som brukar vara här och träna själva kan i dag få experthjälp och på så sätt lära sig lite mer, säger hon.
Nils Jonasson tänker spendera mer tid i parken i sommar.
– Ja, jag kommer nog vara här mycket mer. Istället för att börja på gymnastik så kan jag tänka mig att hålla på med parkour, säger han och tar sats mot ett hinder.
Det här är parkour
– Parkour betyder konsten att röra sig på franska och är ett sätt att röra sig så fritt och obehindrat som möjligt i natur- och stadsmiljöer med enbart kroppen som hjälpmedel.
– Parkour grundades i slutet av 1980-talet i en av Paris mindre förorter.
– Träningsformen inspireras av flera olika träningsfilosofier, bland annat av den militära hinderbanan.
– I Sverige finns det över 10 000 utövare och omkring tio riktiga parkourparker. Parkourparken på Spetsamossen är en av dem.
Källa: Växjö kommun