Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Ursula Liepe på Previa menar kan vara orsaken till den ökade psykiska ohälsan på arbetsplatser under hösten. Foto: SVT/Olof Peterson

Hemarbete och höstmörker – psykiska besvär tycks öka i arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dagar som människor är borta från jobbet på grund av psykisk ohälsa har ökat under hösten. Det visar den statistik som företaget Previa för. Previa som för statistik över 410 svenska företag med totalt 156 000 medarbetare har inte sett en liknande ökning någon tidigare höst.

– Vi har ju en stort antal frånvaroorsaker. För det mesta är det förkylningar. Att människor anger psykisk ohälsa är inte så vanligt. När de andra kurvorna gått upp och ner har den här gruppen legat stabilt på låga nivåer, säger Maria Steneskog Nyman från företaget Previa.

Previa har nu publicerat sin statistik över sjukanmälningar från 410 svenska företag, med totalt 156 000 medarbetare. Den visar att sjukanmälningarna för psykosociala besvär bland deras kunder har ökat kraftigt sedan i början av augusti i år.

I slutet av september 2019, registrerades runt 500 frånvarodagar (per 100 000 medarbetare) på grund av psykisk ohälsa. Samma vecka i år var samma siffra över 2000.

Tydlig uppgång när det gäller psykisk ohälsa

De psykiska besvären är fortfarande låga jämfört med till exempel förkylningar, men växer på ett sätt som företagets analytiker inte sett tidigare.

– Psykisk ohälsa följer inte samma mönster som tidigare år. Det började stiga redan i sommar och har fortsatt uppåt under hösten. Det är inte talen som är det viktiga, utan trendbrottet, säger Maria Steneskog Nyman.

– Vi har inte sett detta innan, fortsätter Maria Steneskog Nyman.

Försäkringskassan som för statistik över sjukskrivningar i hela Sverige har en eftersläpning på tre månader, så Försäkringskassans siffror för den period Previa mätt kommer först längre fram.

SVT Nyheter Småland har även varit i kontakt med företagen Comveritas och Quinyx som på olika sätt tillhandahåller system för sjukanmälningar. Ingen av dessa säger sig ha sett någon ökning i sina system när det gäller frånvarodagar på grund av psykisk ohälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer