Sjukskrivningar för psykisk ohälsa ökar – och kostar samhället miljarder Foto: Stina Stjernkvist/TT

Psykisk ohälsa ökar – sjukskrivningar kostar miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa har stigit markant i hela landet. Kalmar län ligger på plats två på listan över de län där psykiska ohälsa har ökat allra mest. Samtidigt är samhällsförlusten som följer sjukskrivningarna väldigt stor.

Nästan hälften av alla sjukskrivningar beror idag på psykisk ohälsa enligt pensionsbolaget Skandias nya rapport Samhällsförlusten av sjukskrivningar.

Andelen sjukskrivningar i Kronobergs län där den bakomliggande diagnosen varit psykisk ohälsa har ökat från 25 procent första kvartalet 2010 till 44 procent samma period 2017. Samma siffror för Kalmar län visar en ökning från 25 procent till 47 procent, vilket är den näst högsta ökningen i landet. Bara i Dalarnas län har den psykiska ohälsan ökat mer.

– Dagens många och långa sjukskrivningar är ett misslyckande både ekonomiskt och mänskligt. Det måste bli enklare för människor att få stöd i tid. Det skulle spara stora pengar och minska mycket lidande, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia i ett pressmeddelande.

Sjuktalen orsakar miljardförlust

Sjukskrivningar är ett stort problem i Sverige. Bakom de höga sjuktalen finns både mänskligt lidande och stora kostnader. Enligt Skandias rapport uppgick kostnaden för uteblivet arbete på grund av alla sjukskrivningar till 62 miljarder kronor i Sverige 2017. Det är till exempel 10 miljarder mer än kostnaden för Sveriges försvar och krisberedskap.

I Kronobergs län uppgick kostnaden för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar till 1,2 miljarder kronor och i Kalmar visar siffran 1,4 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.