Psykologen i Kalmar län befaras utgöra en fara för patientsäkerheten. Foto: TT

Psykolog anmäls – uppmanade patienterna till sexövningar

Publicerad

En psykolog i Kalmar län har anmälts till IVO och polisen efter att patienter berättat om integritetskränkande innehåll i psykologens gruppbehandling inom primärvården. Personen ska bland annat ha gett patienterna hemövningar med sexuella inslag.

Flera patienter har den senaste veckan hört av sig till verksamhetsledningen och vittnat om att de i psykologens gruppbehandlingen har fått berätta om mycket personliga förhållanden som rör bland annat samlevnadsproblem inför andra patienter.

Psykologen ska också ha gett patienterna hemuppgifter där de uppmanats att genomföra övningar med sexuella inslag. Dessa skulle sedan redovisas vid kommande möten.

Utsattes för grupptryck

Nu anmäls psykologen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), eftersom personen skäligen kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Enligt landstinget har patienterna befunnit sig i en beroendeställning och varit utsatta för grupptryck, och behandlingen har medfört vårdskada.

Psykologen har också polisanmälts. Gruppbehandlingen avbröts omgående efter att landstinget informerats om händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer