Flera av de anställda på Barn- och ungdomshabiliteringen i Växjö menar att situationen är ohållbar. Foto: SVT

Barnhabiliteringen slår larm: ”Vi måste välja bort barn”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Barn- och ungdomshabiliteringen i Region Kronoberg slår nu larm. Personalstyrkan räcker inte till för att hjälpa alla patienter i tid, vilket kan få långtgående konsekvenser för de barn och ungdomar som tvingas vänta länge på utredning eller läkarbesök, menar de anställda.

Regionen tror att bättre lokaler för verksamheten kan vara en del av lösningen på problemen med att rekrytera ny personal.

Anna Nordhall är psykolog på Barn- och ungdomshabiliteringen i Region Kronoberg. Hon berättar att verksamhetens vårdåtaganden fördubblats sedan år 2012 samtidigt som personalstyrkan bara ökat med 10 procent.

– Det går inte riktigt ihop sig och konsekvensen blir att vi får prioritera bland barn som alla behöver hjälp, säger Anna Nordhall.

Svårt att rekrytera

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) ser allvarligt på de problem som han menar finns med att rekrytera ny personal till verksamheten.

– Det är nog vårt största bekymmer här i regionen, att få tag på personal. Då blir ju våra patienter lidande, säger Mikael Johansson (M).

På grund av det ansträngda läget kan Barn- och ungdomshabiliteringen inte erbjuda utredningar och uppföljningar i tid.

– Vi hinner inte utreda barn när det skulle vara bra för dem i tid, till exempel innan de börjat skolan, säger Anna Nordhall.

Nya lokaler kan vara del av lösningen

Från regionens håll har man, enligt Mikael Johansson (M), gjort flera satsningar för att få tag på personal. Han tror att ett första steg när det gäller Barn- och ungdomshabiliteringen är att se över lokalerna.

– Jag tror att erbjuda bättre lokaler skulle kunna vara en del i lösningen, säger han. Men vi kommer att behöva titta på övrigt också. Vi har en del statliga bidrag vi kan skjuta till men som sagt, det bygger på att vi hittar personal, säger han.

Vad är Barn- och ungdomshabilitering?

Barn-och ungdomshabiliteringen (BUH) är en verksamhet som ger stöd till barn och ungdomar och deras anhöriga.

Barn som kommer till habiliteringen kan ha fysiska funktionsnedsättningar, till exempel rörelsehinder orsakade av hjärnskador, muskel- eller nervsjukdomar och missbildningar. Det kan också handla om kognitiva funktionsnedsättningar eller neuropsykiska funktionsnedsättningar, som till exempel olika former av autism.

Målet med habiliteringens verksamhet är att de barn och ungdomar som behandlas där ska kunna klara sig själva så mycket som möjligt när de blir vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.