Foto: TT

Räddningstjänsten åker på fler bomlarm

Publicerad

Räddningstjänsten åker ut på allt fler så kallade bomlarm. Alltså larm som ringts in till SOS och som sen inte visade sig vara skarpt larm. Nu uppmanas allmänheten att titta mer noggrant och skaffa mer information.

Både räddningstjänsten i Kronobergs län och SOS Alarm har märkt att folk slår larm till 112 utan att ha kollat närmare om det verkligen är en trafikolycka som hänt, eller varifrån till exempel en rökpelare kommer.

– Det kan vara en trafikolycka som inträffat tidigare, eller en bil som är parkerad vid väggrenen och då ringer förbipasserande och tror det hänt något. Sen får vi larm som är odefinierade, det kan vara nu under sommaren att folk tror det är en skogsbrand när de ser rök men det kan till exempel vara rök från lantbruksmaskiner som kör upp jord,  säger Joakim Karlsson, räddningschef Värends räddningstjänst.

Problemet ökar

Räddningstjänsten har ingen exakt statistik på hur många så kallade bomkörningar de gör men upplever att problemet ökat. SOS Alarm säger att det gäller hela landet.

– Bekymret när man får ett 112-samtal som SOS-operatör är att man inte har riktig koll på vad som hänt vid en trafikolycka. Får man en inringare som väljer att köra förbi så har vi inte skadeläget klart för oss, vi vet inte antalet drabbade, hur det ser ut på platsen eller hur många ambulanser vi ska skicka, säger Åsa Grundén gruppchef på SOS-alarm i Växjö.

Hur ofta händer det här då?

– Som SOS-operatör har man det säkert några gånger i veckan kan jag tro, säger Åsa Grundén.

Vid en olycka kan första person på plats göra en livsavgörande insats innan polis och räddningstjänst hunnit fram till platsen. Informationen som SOS-operatören frågar efter hjälper operatören att bedöma till exempel hur många ambulanser som ska skickas och till vilken plats.

– Vi ska larma rätt resurser till rätt plats så att inte resurserna åker till en olycka som egentligen inte är någonting och bli upptagna på ett ärende och så får de en annan olycka någon annanstans där de hade behövts mer, säger Åsa Grundén.

Bilister svårt att stanna

Men genom både Kalmar och Kronobergs län går stora Europavägar och riksvägar där det kanske inte alltid är lätt att stanna som bilist.

– Man kan försöka hitta en avfart om man märker att något allvarlig har hänt, annars får man försöka stanna så säkert som möjligt genom att stanna på en ficka och försöka ta sig fram till olycksplatsen. Man ska aldrig ta en risk och utsätta sig själv för fara, säger Åsa Grundén.

Kontentan i räddningstjänsten och SOS Alarms budskap är att de såklart vill att folk ska ringa och larma om händelser. Men vara mer uppmärksamma.

– Vi vill att folk ska larma, men just trafikolyckor vill vi att folk stannar så att vi får koll på vad som hänt och var det har hänt, säger räddningschef Joakim Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.