Räddningstjänsten ber allmänheten om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Alla räddningstjänster i Kronobergs län går nu ut och ber allmänheten om hjälp. Bland annat uppmanas allmänheten att inte slänga fimpar i naturen, undvika arbete i skogen och att grilla säkert. ”Värdena som råder är att betrakta som mycket ovanliga i Sverige”.

Räddningstjänsten beskriver att det aktuella väderförhållandena är de samma som under branden i Västmanland 2014.

Stor antändningsrisk

I pressmeddelandet beskriver räddningstjänsten att läget inte ser ut att förbättras under kommande vecka. Det kommer att fortsätta vara höga temperaturer, låg luftfuktighet och ingen nederbörd. Något som leder till att antändningsrisk och spridningshastighet ökar kraftigt. Det står också följande:

”Värdena som råder är att betrakta som mycket ovanliga i Sverige. Det vi kan förvänta oss nu är att brand sprider sig fort över ytan men att det även finns stor risk att det går på djupet i backen.”

Uppmanar allmänheten att hjälpa till

Räddningstjänsten uppmanar nu därför allmänheten att hjälpa till. Bland annat genom att följa eldningsförbudet som råder och att inte grilla om man inte kan göra det säkert.

De vill också att arbete i skog och mark som kan orsaka värmeöverföring undviks. Och om arbetet ändå måste utföras ska du ha rätt utrustning och kunskap för att släcka en brand.

Allmänheten uppmanas också att inte slänga cigaretter ute i naturen.

Kan påverka andra insatser

Under den här veckan (27) har det brunnit dagligen i skog och mark i Kronobergs län, varav vissa dagar på flertalet platser.

Skogsbränder är resurskrävande och innebär att ordinarie beredskap är svår att upprätthålla under pågående insats och andra händelser därför kan bli lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.