Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Människor prioriterar sin fritid mer i dag, säger Erica Williamsson, administratör på räddningstjänsten i Högsby. Hör mer om räddningstjänstens försök att rekrytera kommunanställda i klippet. Foto: Anne Torvinen/SVT

Räddningstjänsten i Mönsterås och Högsby: ”Vi måste hjälpas åt att rekrytera”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Mönsterås och Högsby vill ha mer hjälp från kommunerna för att få fler anställda att jobba inom deltidsräddningstjänsten.

Erica Williamsson är administratör på räddningstjänsten Mönsterås/Högsby. Enligt henne har det under en längre tid varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän.

– Människor prioriterar sin fritid mer i dag, men vi ser inte heller någon ljusning bland arbetsgivare. Det är lite motsträvigt och man är rädd för att det går in för mycket på det ordinarie jobbet, säger Erica Williamsson.

Mönsterås

Saknas resurser dagtid

Det är framför allt dagtid som det behövs mer bemanning.

– Många jobbar på fabriker i till exempel Oskarshamn och Kalmar och då kan man ha beredskap kvällar och helger men det funkar inte dagtid. Det är där vi har bristen, säger Erica Williamsson.

Det finns företag i Mönsterås som har deltidsanställda brandmän, men enligt räddningstjänsten behövs fler.

– Vi har företag som är guld värda där vi har brandmän som jobbar och de får ta mycket beredskapspass dagtid för att de jobbar på orten. Men här måste kommunen hjälpa till. Kommunen är en stor arbetsgivare, säger hon.

Ville kombinera med hemtjänsten

Ett försök att komma tillrätta med bristen på deltidsbrandmän var för några år sedan när det diskuterades att personal inom hemtjänsten skulle utbildas till att kunna hoppa in i räddningstjänsten.

Men enligt kommunen föll det inte ut eftersom hemtjänstens schema bygger på att de till exempel ska vara hos en person ett visst klockslag. Enligt räddningstjänsten finns andra yrkesgrupper inom kommunen som skulle kunna hjälpa till.

– I Mönsterås räddningstjänst har vi bara fyra-fem stycken som jobbar inom kommunen som är deltidsbrandmän. Det skulle kunna vara många fler, säger Erica Williamsson.

Skapa rekryteringsgrupp

Vid årsskiftet startar ett särskilt räddningstjänstförbund mellan flera kommuner i Kalmar län där räddningstjänsterna ska samarbeta.

– Nu är vi i uppstarten av ett förbund också så jag hoppas vi skulle kunna ha en rekryteringsgrupp som jobbar med detta. I dag har vi ingen speciell som jobbar med de här frågorna utan det är ett ständigt pågående arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet