Hör Louise Haag, tf kanalchef på P4 Kalmar berätta om hur det gick till när deras reporter hotades när hon var på plats och jobbade i Norrliden. Foto: Kaisa Lappalainen&SVT

Sveriges radios reporter hotad på plats i Norrliden

Uppdaterad
Publicerad

En reporter från Sveriges Radio P4 Kalmar hotades när hon var på plats och rapporterade från Kalmarstadsdelen Norrliden. Två maskerade män sprang fram till henne och uttalade hot riktade mot radiokanalen.

Händelsen, som inträffade under måndagen, har nu polisanmälts som olaga hot mot grupp. Enligt tillförordnad kanalchef Louise Haag var inte hoten riktade till reportern som person, utan mot radiokanalen. Den ena maskerade mannen hotade att spränga P4 Kalmar om de fortsatte rapportera negativt från Norrliden.

– Jag tror att det handlar om att när vi är där ute och rör oss så stör vi den verksamheten som pågår som inte vill fram i ljuset. Då kan de kan bli skraja och rädda och då blir det hotfullt. Men det är hemskt att det ska bli på det viset, säger Louise Haag.

Kanalen har under hela året rapporterat om en ökad brottsaktivitet i Norrliden, som bland annat gjort att polisen beslutat att sätta upp säkerhetskameror i området.

”Låter oss inte skrämmas”

Enligt Louise Haag är det väldigt ovanligt att deras reportrar utsätt för hot, och händelsen kommer inte påverka deras bevakning av Norrliden.

– Som journalist och reporter har vi uppdrag i att granska och undersöka och skildra samhället. Om vi på något sätt blir skrämda eller hotade och inte vågar göra det, vem ska då göra det?

– Jag tycker det är viktigt att vi tar det på allvar och att vi inte låter oss skrämmas. Sen ska vi naturligtvis ta höjd för det vi kan göra säkerhetsmässigt.

Reportern mår efter omständigheterna bra och har fått stöd efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.