Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Hamda Alsaleh berättar om Ramadan i Kalmar Foto: Hazem Dake/ SVT

Inför ramadan – muslimer letar låga priser inför firandet

Publicerad

Att fira den muslimska fastemånaden ramadan kan, med dagens matpriser, bli en dyr historia. SVT har träffat Hamda Alsaleh som letar efter de bästa priserna i en arabisk butik i Kalmar.

På torsdagen inleds ramadan, vilket innebär att muslimer fastar under dagen i en månads tid. Men på kvällen behöver de mycket mat och dryck och många muslimer i Kalmar letar därför efter lägre priser. SVT Småland träffar en av dem, Hamda Al-saleh, som besökte en arabisk livsmedelsbutik.

– I arabiska butiker är priserna något lägre än i svenska butiker. Med tanke på min låga lön passar dessa butiker mig eftersom jag har en familj, säger Hamda Al-saleh.

Butiksägaren: ”En svår tid”

När Hamda först kom till Sverige tyckte hon att priserna var mer rimliga, men nu upplever hon att det har blivit svårare att få pengarna att räcka, berättar hon för SVT Småland.

Och det är hon inte ensam om, enligt Yousef Meree, som driver butiken i Kalmar där Hamda handlar.

– Det är en svår tid för människor, och många kunder köper de vanligaste varorna, såsom grönsaker och bröd. Många kunder har också börjat köpa mindre på grund av de stigande priserna, som ökar nästan dagligen. Detta skapar ekonomiska utmaningar, enligt Yousef Meree, butikschef i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.