Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Marie Hedberg har undersökt hur idrotten i Småland påverkats av pandemin. Hör henne berätta i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Rapport: Så påverkades den småländska idrotten av corona

Publicerad

Många idrottsföreningar i Småland har tappat engagemang under pandemin. Och det är inte bara idrottare som försvunnit, utan även ledare och föräldrar. Det visar en rapport från Linnéuniversitetet.

– Idrott är så mycket mer än bara träning, säger Marie Hedberg, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet, som har skrivit rapporten.

Matcher utan publik, inställda läger och träning med social distansering – pandemin har varit en prövning för många idrottsklubbar. Även de som kunnat fortsätta träna.

För att studera hur idrotten påverkades av pandemin har Marie Hedberg frågat 538 tränare och ledare, både för barn och vuxna, om deras upplevelser. Det handlar om 17 olika idrotter, även om de flesta som svarade var aktiva inom fotboll, från Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län.

Och resultaten visar antalet aktiva ungdomar minskade och antalet tävlingar och matcher halverades under restriktionerna. När man tar bort fotbollen, som varit relativt förskonad, så visar studien att en en tredjedel av deltagarna försvann från träningarna.

Förlorat engagemang

Men det stora tappet kan ändå vara engagemanget. Flera tränare beskriver en upplevd tomhet när idrotten i form av träning, matcher och sociala aktiviteter uteblev i vardagen.

Detta har fört med sig att många har försvunnit från idrotten – oron är att de aldrig kommer tillbaka.

– Många tappar kopplingen till idrotten, säger Marie Hedberg.

Hör Marie Hedberg berätta mer om sin rapport i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer