Ord står mot ord i rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot läkaren som åtalats för att ha vållat ett barns död i samband med en förlossning i Eksjö. Försvaret har kallat ett nytt expertvittne.

Förhöret inleds i dag med ett nytt vittne som försvaret kallat in och som enligt uppgift ska visa på en alternativ förklaring till barnets död. Det är den barnläkare som var med vid återupplivningsförsöken av barnet och som också är rättsmedicinsk expert.

Försvaret vill att vittnet ska motbevisa åklagarens linje om att användandet av sugklocka vid upprepade fall orsakat barnets död.

Hilda dog vid födseln

Och vittnet har också på förmiddagen just framhållit att barnet dog av syrebrist och att brott på halskotpelaren inte påverkar andningen. Vittnet stärker alltså försvarets argument.

Men expertord står mot expertord eftersom rättsläkaren, som kallats av åklagaren, i går sa att det inte fanns några tecken på syrebrist i barnets hjärna.

Sedan återstår slutpläderingarna i eftermiddag som avslutar rättegången.

Om läkaren döms är straffen som kan komma ifråga villkorlig dom och böter.

Eventuella skadeståndskrav kommer ställas mot landstinget i annat sammanhang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hilda dog vid födseln

Mer i ämnet