Förbud mot råttgift upprör

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 augusti får råttgift inte längre säljas till privatpersoner, enligt ett direktiv från EU. Ett beslut som skapar irritation.

– Det är helt nödvändigt, det brukar vara uppätet när vi kommer tillbaka på våren, säger Per Gavelius, som inför vintern brukar lägga ut råttgift i sitt sommarhus utanför Vetlanda.

Som privatperson får du använda råttgift fram till januari 2015, där efter måste råttorna bekämpas av professionella bekämpningsföretag.

Och försäljningen av giftet slutar den 1 augusti, enligt ett EU-direktiv. Nu gapar många butikshyllor tomma på råttgift och Per Gavelius är snart hänvisad till musgiftet, vilket han enligt reglerna inte kommer att få använda mot råttor.

– Här så har jag både möss och råttor. Det är klart att jag kan säga att jag bara har möss och så fortsätter jag att lägga ut gift. Men då ljuger jag ju, säger Per Gavelius.

OBS!

I inslaget ovan nämns en specifik saneringsfirma. SVT vill påpeka att det finns fler företag som utför den sortens sanering än företaget som nämns i inslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.