Arkivbild Foto: TT/SVT

Ny forskning på rättspsyk vill utveckla VR-behandling

Uppdaterad
Publicerad

Staten tillsätter 15 miljoner till ny forskning om rättspsykiatri som kommer ledas från Växjö. Fokus blir bland annat på nya arbetsmetoder och kvinnliga patienter.

– Vi håller just nu på med att ta en holländsk metod till Sverige där man behandlar aggression hos patienter med virtual reality, säger Märta Wallinius som är forskningskoordinator på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. 

Märta Wallinius kommer leda forskningsprogrammet som är ett samarbeta mellan flera rättspsykiatriska kliniker och universitet i landet. Finansieringen på 15 miljoner kommer från det statliga forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte). 

Fokus på kvinnliga patienter

Fokus kommer bland annat riktas mot kvinnorna som sitter på klinikerna. 

– Kvinnor är en minoritet bland patienterna på rättspsykiatriska kliniker. Vilka behov har de? Hur ska vi möta upp dem? Detta är frågor som vi vill titta närmare på, säger Märta Wallinius. 

Enligt Märta Wallinius blir en viktig del i programmet att utvärdera och utveckla nya arbetsmetoder som använder patienternas delaktighet i behandlingen.  

En av metoderna används redan i Växjö och kan anses som ovanlig inom rättspsykiatrin. 

– Vi gör patienterna delaktiga i att arbeta med sin egen våldsprevention. När man sätter ihop en handlingsplan tillsammans med patienten delar vi också på ansvaret, vilket tidigare inte har varit så vanligt i sådana här verksamheter, berättar Märta Wallinius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer