– Fiskeredskap som hamnar i haven gör stor skada på djurlivet, skriver Eva Blidberg i ett pressmeddelande. Foto: Håll Sverige Rent

Fiskeredskapen som lämnats i Östersjön skadar djurlivet – nu ska de plockas upp

Uppdaterad
Publicerad

Håll Sverige Rent ska rensa grunda bottnar i centrala Östersjön från fiskeredskap, i ett nytt samarbetsprojekt. Förhoppningen är att projektet ska leda till att färre fiskeredskap från fritidsfisket förloras i framtiden.

Enligt Eva Blidberg, sakkunnig område hav på Håll Sverige Rent, är nät och andra fiskeredskap som lämnas kvar ett allvarligt problem i både sjöar, hav och vattendrag.

– Fiskeredskap som hamnar i haven gör stor skada på djurlivet. Det känns viktigt att vi får mer kunskap om hur man bäst förebygger nedskräpningen av våra hav, skriver Eva Blidberg i ett pressmeddelande.

Hämtar upp förlorad utrustning från grunda bottnar

Förutom att hämta upp förlorad fiskeredskap från grunda bottnar kommer även projektet samla in uttjänt fiskeutrustning och dokumentera problemen med förlorade fiskeredskap genom medborgarundersökningar.

EU-projektet jobbar med problemet i centrala Östersjön, med början i Sverige, Finland och Estland som pilotområden. Det kommer även genomföras kampanjer i hopp om att öka medvetenheten om problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.