Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefredaktören på Västerviks-tidningen Christoffer Nielsen avskaffade luciaomröstning i tidningen. ”Jag vill inte stå bakom det”. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Redaktören avskaffade luciaomröstning i Västerviks-tidningen: ”Förlegat”

Publicerad

– Det blev röstning baserat på utseende, och jag ville inte stå bakom det.

Så säger Västerviks-tidningens chefredaktör Christoffer Nielsen om beslutet att ta bort tidningens luciaomröstning.

Rader av leende porträtt och en uppmaning till läsaren att välja sin favorit. Länge var det så Västervikarna valde sin lucia. Men när Christoffer Nielsen, chefredaktör på Västerviks-tidningen, tog över redaktionen valde han att ta bort omröstningen.

– Jag trodde jag skulle få massor av reaktioner. Men de reaktioner jag fick var nästan bara positiva. Publiken var redo för det.

Nu har det gått sex år sedan beslutet, och när Christoffer Nielsen ser tillbaka på valet kan han konstatera att han hade tagit samma beslut igen.

– Vi hade kanske kunnat göra om omröstningen och få den att handla mer om prestation än utseende. Men jag kände inte att det var något vi skulle göra då, säger Christoffer Nielsen.

Nu väljs Västerviks lucia genom en omröstning sinsemellan, där kandidaterna och Lions luciakommitté får rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.