Foto: TT.

Region Kalmar står inför miljonbesparingar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen redovisade regionstyrelsen en prognos som visar på en budgetavvikelse på 250 miljoner kronor. Nu väntar besparingar, bland annat genom att minska hyrpersonalen.

Den prognos som redovisades på regionstyrelsen på onsdagen innebär en budgetavvikelse på knappt 250 miljoner kronor och ett resultat på minus 128 miljoner kronor för 2019, det skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Mindre skatteintäkter

Förklaringen till den negativa prognosen är att kostnaderna ökar för kraftigt, samtidigt som konjunkturen planar ut efter flera år av hög tillväxt. Det innebär mindre skatteintäkter, enligt Region Kalmar.

Färre nyanställningar

Exempel på besparingsåtgärder är översyn av schemaläggning, fokus på att minska bolagsbemanning, återhållsamhet med representation och resor, ökat fokus på förskrivning av läkemedel, restriktivitet med nyanställningar, möten i egna lokaler istället för externa och fler videomöten.

I dagsläget är det svårt att bedöma effekten för 2019 av de olika åtgärderna och intäktsutvecklingen, enligt Region Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.