En patient i Kronobergs län utvecklade bröstcancer mellan kontrollerna. Foto: TT/Christine Olsson/Region Kronoberg

Patient fick vänta nästan ett år för länge på mammografi

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg anmäler att en kvinna fått vänta nära ett år för länge på mammografi, bland annat på grund av brist på läkare. Men nu har tre nya radiologer anställts.

– Vi räknar med att vi kommer få ner tiden rejält till sommaren, säger Niklas Silvert, biträdande sjukhuschef i Ljungby.

Enligt Socialstyrelsens rekommendation ska en hälsokontroll med mammografi erbjudas med en intervall på 18-24 månader. I Region Kronoberg fick en patient vänta 33 månader på kontroll. Kvinnan utvecklade under tiden mellan tillfällena bröstcancer.

– Det är inte bra alls att de får vänta så länge. Det ska vi försöka undvika i framtiden, säger Niklas Silvert som är biträdande sjukhuschef i Ljungby.

Att väntetiden på mammografi har varit så här lång beror enligt regionen på att det har varit brist på bröstradiologer.

Har inte ens kunnat hyra in personal

Tidigare har regionen haft två bröstradiologer i tjänst och enligt Niklas Silvert, som är biträdande sjukhuschef i Ljungby, har det under en lång tid inte funnits några externa bröstradiologer att hyra in.

– Det har varit nationell brist, säger han.

Tre nya läkare

Men sedan några veckor tillbaka har regionen nyanställt. 

– Vi har kontrakterat tre bröstradiologer som kommer att arbeta främst med selektion men även med screening, säger Niklas Silvert.

Screeningen är ett moment som rutinmässigt utförs på friska patienter för att undersöka förekomsten av bröstcancer. Selektion är en vidare undersökning av kvinnor som har konstaterade cellförändringar som behöver utredas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer