Foto: Danijel Ivic/SVT

Region Kronoberg vill vaccinera studenter på plats på LNU

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg vill vaccinera studenterna vid Linneuniversitetet på plats vid terminsstart. Under tisdagen hade man ett första planeringsmöte för hur en sådan studentvaccination kan gå till.

– Vi började planera detta i veckan, så planen är högst preliminär, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg till SVT Nyheter Småland.

Men hur en vaccinering i anslutning till campus i Växjö ska gå till om det blir aktuellt och när är ännu inte fastställt.

– Vi välkomnar det om det går att genomföra, säger universitetsdirektören Therese Iveby Gardell.

Bland annat tittar regionen på en lösning med en vaccinbuss som kan parkeras utanför skolan, för att undvika trängsel inomhus.

Om det blir läge för en vaccincentral på campus kommer det lämnas åt en privat aktör på uppdrag av Region Kronoberg, likt vaccineringen på gymnasieskolorna.

Inte aktuellt i Kalmar

Eftersom Linnéuniversitetets campus i Kalmar ligger centralt och nära en hälsocentral är en studentvaccination inte aktuell där i nuläget.

– Det tar fem minuter för en student att förflytta sig till hälsocentralen, så det är inget vi planerar för, säger vaccinsamordnaren i region Kalmar, Marie Ragnarsson.

I en tidigare version av artikeln uppgavs att Region Kalmar också planerade vaccinering vid campus i Kalmar. Det var felaktigt. Texten är nu uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.