– Med rådande läge i Ukraina är det en självklarhet för oss att skänka dessa ambulanser. De kommer att göra stor nytta för Ukraina, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: Region Kronoberg

Region Kronoberg skänker sex ambulanser till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen beslutade Region Kronoberg att de ska skänka sex ambulanser som nyligen tagits ur bruk till Ukraina.

– Med rådande läge i Ukraina är det en självklarhet för oss att skänka dessa ambulanser. De kommer att göra stor nytta för Ukraina, tyvärr verkar det ju som att ambulanser är måltavlor i detta krig och de blir då snabbt en bristvara, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Tagna ur bruk

Beslutet beskrivs som en avvikelse från rutinerna som regionen har, vilket Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulansverksamheten i Kronoberg, säger är glädjande.

– Detta gör ju att ambulanserna kan göra fortsatt nytta i ett hårt prövat Ukraina. Fordonen är sedan tidigare tagna ur bruk och ersatta med nya ambulanser efter många uppdrag i Region Kronobergs tjänst, säger han.

Ambulanserna kommer att köras ner till Ukraina med hjälp av välgörenhetsorganisationen Help Ukraine Gothenburg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet