Det finns idag ingen röntgensjuksköterska som kan bemanna den mobila röntgenmaskin som finns i Region Kronoberg, säger Fredrik Larsson verksamhetschef för röntgen i Region Kronoberg. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Mobil röntgen i regionerna har inte rullat en meter

Uppdaterad
Publicerad

Gåvan som Region Kronoberg och Region Kalmar län tog emot står fortfarande, ett år efter mottagandet, kvar på sjukhusen. De mobila röntgenmaskinerna har hittills aldrig använts.

Hösten 2020 beslutade regionerna att ta emot var sin mobil röntgenmaskin. En gåva från Kampradsstiftelsen. Sammanlagt delades tre mobila röntgenmaskiner ut till de tre regionerna i Småland.

Röntgas i hemmet

Under mottot ”Röntgen på väg till patienten” var syftet från Familjen Kamprads stiftelse att bidra till att förbättra livsvillkoren för äldre i Småland.

Tanken var att den som råkar ut för till exempel ett misstänkt benbrott istället för ett akutbesök till sjukhus skulle kunna få en undersökning i hemmet.

Brist på röntgensjuksköterskor

Det sammanlagda värdet på de två bilarna med var sin röntgenmaskin ligger på runt fem miljoner kronor. Men sedan gåvan togs emot av regionerna har bilarna inte rullat en meter.

– Vi har inte möjlighet att åka ut och röntga för vi har inte de resurserna. Det behövs en röntgensjuksköterska och det är brist på röntgensjuksköterskor, säger Fredrik Larsson verksamhetschef röntgen Kronoberg.

Står oanvänd i Kalmar också

Även i Region Kalmar län står röntgenmaskinen kvar på sjukhuset i Kalmar, oanvänd.

– Det är ju ett nytt arbetssätt som ska implementeras och strax efter att vi tog emot den kom ju covid som gjorde utvecklingsarbetet svårt. Vi har inte kunnat prioritera frågan med befintlig bemanning, säger Björn Forsberg verksamhetschef på radiologiska kliniken inom Region Kalmar län.

Ska placeras i Ljungby

Istället för att ha röntgenmaskinen stående kommer apparaten i Kronoberg nu att placeras på sjukhuset i Ljungby där personal ska läras upp för att kunna använda den på plats. Om den kommer att åka ut på hembesök är i nuläget oklart. I Kalmar län finns i dagsläget ingen plan för hur maskinen ska användas.

– Det är ju klart det känns jobbigt, vi hade velat använda den som det var tänkt och röntga på plats, men verkligenheten ser ut som det gör, säger Fredrik Larsson.

Kampradsstiftelsen beklagar att maskinen inte använts och är osäkra på om gåvan skänkts om de vetat att den skulle bli stående.

– Det är en kostsam gåva som vi har förankrat på högsta politiska nivå. Vi förväntar oss att de framgent kommer att försöka vilket jag tror att de gör, säger Lena Fritzén på Kampradsstiftelsen.

Hör verksamhetschefen i Kronoberg förklara varför en röntgensjuksköterska gör mer nytta på sjukhusen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.