Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande Kronoberg. Foto: SVT

Regionen klagade hos FHM – ingen halvering av vaccindoserna

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet att Region Kronoberg blir av med hälften av sina vaccindoser. Ett besked som snabbt kom att ändras efter att regionen framfört sitt missnöje till Folkhälsomyndigheten, som valde att lyssna.

På måndagen meddelade Region Kronoberg att de kommer bli av med hälften av sina vaccindoser de närmaste veckorna på grund av att vaccinleverantören Pfizer minskar sina leveranser till Sverige. Men redan en dag efter – på tisdagen – kom ett nytt besked om att de minskar sina doser med 25 procent i stället för 50 procent.

Detta efter ett klagomål till Folkhälsomyndigheten som efter kritiken fördelade om.

– Vi reagerade ganska starkt. Vi tycker att man tittade på helheten och inte såg hur det drabbade enskilda regioner, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Kan hålla tempot

Enligt Mikael Johansson kommer regionen nu kunna fortsätta vaccinera i samma takt som det är planerat.

– Vi lägger ihop det vi får med det vi har sparat i frysen, då lyckas vi hålla tempot, säger han.

Sedan tidigare är det känt att Region Kalmar får cirka 30 procent färre vaccindoser – och regionen har inte fått några nya besked under tisdagen, enligt Mathias Landerdahl, läkemedelschef i Kalmar.

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten för att få svar på hur man resonerar kring tilldelningen av vaccin till regionerna efter Pfizers besked. Vi har ännu inte fått något besked med hänvisning till att myndigheten inte officiellt har gått ut med hur tilldelningen ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer