Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I februari ska René jaramillo (M) och skolans styrelse ta beslut om vilka utbildningsplatser som ska försvinna. Foto: SVT

Femtedel av utbildningsplatserna kapas: ”Handlar om mycket pengar”

Publicerad

En femtedel av utbildningsplatserna på Grimslövs folkhögskola kommer försvinna, som en följd av minskade stadsbidrag.

– Försvinner utbildningar är det absolut en risk att vi måste minska antalet anställda, säger rektorn Erik Engsbåten till SVT.

Grimslövs folkhögskola har tappar 3,6 miljoner kronor i minskade statsanslag från årsskiftet – vilket innebär att drygt 20 procent av utbildningsplatserna inte är finansierade.

Nu har rektorn fått i uppdrag av styrelsen, som består av politiker från Region Kronoberg, att ta fram en besparingsplan. I mitten av februari kommer styrelsen få ta ställning till hur utbildningen i Grimslöv kommer se ut kommande läsår.

– Vi behöver titta på frågan ordentligt för att kunna bedöma situationen och hur vi kan lösa den, säger skolans ordförande René Jaramillo (M).

Krav på ägartillskott

Förra veckan kom krav från Socialdemokraterna om att Region Kronoberg ska lyfta frågan om ett ägartillskott till skolan, som bland annat utbildar undersköterskor.

– Utbildningarna där är en viktig del av att nå kompetensförsörjningsmålen. Vi vill lyfta regionens möjlighet att gå in med ett ägartillskott för att garantera att utbildningarna kan fortsätta, skriver Robert Olesen (S) i ett pressmeddelande.

Men frågan om ägartillskott, vill René Jaramillo inte svara på i nuläget.

– Jag tycker det är synd att Socialdemokraterna inte inväntar fakta och underlag i frågan innan de agerar, säger han.

Hör honom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet