Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns inte ett parti som är vågmästare utan det är tre, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i intervjun med SVT Nyheter Småland. Foto: SVT

Regionvalet: Alliansen vill styra Kronoberg i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Kronoberg vill fortsätta styra regionen den kommande mandatperioden, trots att de saknar majoritet. Det tvingar Socialdemokraterna till fortsatt opposition.

L, KD, M och C meddelade på onsdagen att de har förutsättningar för att kunna styra Region Kronoberg de kommande fyra åren. Men de fyra partierna samlar bara ihop 25 av de 31 mandat som behövs för att skapa majoritet.

– Det är nog det stabilaste du kan hitta i det parlamentariska läge som finns, säger Bo Bergsjö (L).

Valet 2022 Småland

För att få igenom sin politik måste alliansen därför söka stöd hos någon av de andra partierna. Men om det blir SD, V eller S är oklart.

– Vi har ingen majoritet och då måste man alltid söka stöd hos någon. Att vi inte har majoritet kan faktiskt vara bra för oss och medborgarna, vi får in synpunkter från andra partier. Det är lika mycket Vänstern som Socialdemokraterna som SD som har vågmästarroll. Det finns inte ett parti som är vågmästare utan det är tre, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Mikael Johansson (M), Elizabeth Peltola (C), Anna Zelvin (KD) och Bo Bergsjö (L), vill styra Region Kronoberg i minoritet den kommande mandatperioden. Foto: Rene Jaramillo

Klamrar sig fast

Av de resterande mandaten till regionfullmäktige plockar Sverigedemokraterna hem tio mandat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans 26 mandat och är därmed fler än Alliansen, men ändå inte tillräckligt många för att klara sig över den magiska 31-mandatspärren.

– Jag tänker inte styra i minoritet och vara beroende av SD. Då tänker jag det är bättre att gå i kraftfull opposition, säger Henrietta Serrate (S), oppositionsråd.

Det är 61 mandat i Kronobergs regionfullmäktige. Det behövs 31 mandat för att kunna styra i majoritet. Foto: SVT Grafik

Serrate menar att hon har jobbat hårt för att få över någon av de mindre allianspartierna till sitt lag, men i måndags förstod hon att det var kört.

– Jag har försökt bilda blocköverskridande politik. Men de (KD, L och C) klamrar sig fast vid Moderaterna, och faktiskt SD. Jag beklagar verkligen att de gjort det här vägvalet. Det hade kunnat vara S, C och KD med stöd av V. Det finns många kombinationer som hade varit möjliga där vi hade bildat majoritetsstyre, säger Henrietta Serrate.

Regionfullmäktiges presidium väljs den 26 oktober, och i slutet av november fastställs vilka politiker som ska sitta i RFs nämnder och styrelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet