Ensemble på plats inför Skumtimmen

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelare och filmteam var idag på Öland för inspelningsbesök kring Johan Theorins bok Skumtimmen. Inspelningen påbörjas under onsdagen.

Väderkvarnar, karga vallmoängar och stenstränder, det öländska landskapet är skådeplats för Johan Theorins böcker som nu ska upp på vita duken. Regissören Daniel Alfredsson var under tisdagen på plats i Löttorp med hela skådespelar ensemblen inför inspelningarna imorgon.

– Jag känner mig som ett nyfött barn, eller en tävlingshäst som är på väg ut ur sitt bås inför grönbetet. Jag är sugen på att ge mig ut och filma nu, säger Lena Endre, skådespelare

Regissören Daniel Alfredsson beskriver balansen mellan boken och filmen som svår, men att man måste hitta den rätta tonen. Författaren Johan Theorin har inte varit involverad i filmprojektet vilket enligt Alfredsson både kan vara något bra och dåligt.

Handlingen utspelar sig på Öland. En pojke försvinner spårlöst på 1970--talet. 20 år senare dyker hans sandaler upp igen och efterforskningar påbörjas.

Filmteamet kommer närmast från Kuba där delar av filmen spelas in. Daniel Alfredsson står för regi. Förutom Lena Endre är de andra skådespelarna med stora roller Tord Peterson (”Änglagård”) och Thomas W Gabrielsson (”A royal affair” och Livvakterna”). Skumtimmen beräknas få biopremiär oktober 2013

Skumtimmen

Skumtimmen kom ut 2007, är Johan Theorins debutroman. Utöver den ska även efterföljarna ”Nattfåk”, ”Blodläge” och ”Rörgast” filmatiseras. Budgeten för filmatiseringen av alla fyra delar ligger på 120 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.